Nyläst: ”Strömkarlen”

Standard

Jag har läst ”Strömkarlen, kyrkoherde Simon Eldfeldts andra fall” av Johanna Limme och Martin Palmqvist.

Detta är alltså andra boken om kyrkoherden i Asarums och Karlshamns församlingar, Simon Eldfeldt, en äldre, överviktig själasörjare med en betydligt yngre hustru. Till på köpet är kyrkherren nybliven far och tidvis vacklande i tron.

Året är 1898. En kvinna hittas drunknad, en kvinna utan fiender. Sen drunknar en kvinna till och därpå en man. Det finns inga motiv eller förklaringar. Offren kände knappt varann. Är det Strömkarlen som härjar?

Simon Eldfeldt får leta i det förgångna för att till slut hitta den röda tråden som binder ihop offren med mördaren.

På det hela, en bok som jag kunde tänka mig att köpa, dels för att jag känner igen miljöerna, dels för att tiden har alltid intresserat mig, dels för att jag gillar kyrkoherden. Han är inte den tvärsäkra besserwissern som man kanske kunde vänta sig av en mansperson vid den tiden och i den ställningen. Han tvekar och tvivlar, men kommer till slut fram till svaren.

Som deckare betraktat är historien kanske lite enkel, men allt behöver inte vara krångligt för att underhålla för en stund. Jag läser gärna om den, och det är ett gott betyg i sig. Ser fram emot nästa fall med Simon Eldfeldt och hans systerson, reservkonstapel Ivar Jönsson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s